Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

ΑνακοινώσειςΣυμβουλές Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για Χριστουγεννιάτικες αγορέςΣυμβουλές για τα ΧριστούγενναΕνόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά με σκοπό την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συμβουλεύει τους καταναλωτές όπως ακολουθήσουν τις πιο κάτω απλές συμβουλές για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους:

1. Αγορά παιχνιδιών
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θα αγοράσετε παιχνίδια για μικρά παιδιά. Να αγοράζετε παιχνίδια, πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και διαδικτυακά (online) σημεία πώλησης. Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις για την ηλικία και την ασφάλεια. Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CΕ στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του.

2. Κάντε έρευνα αγοράς
Για συμφέρουσες αγορές κάντε έρευνα από διάφορες πηγές (σημεία πώλησης, έντυπα, διαδίκτυο) για την προσφερόμενη τιμή. Μην επηρεάζεστε με ευκολία από ελκυστικές προσφορές και διαφημίσεις. Μην κάνετε βιαστικές αγορές. Ζητήστε από τον πωλητή να σας λύσει τυχόν απορίες.

3. Καθορίστε προϋπολογισμό
Παρόλο ότι οι αγορές των Χριστουγέννων είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές, μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα και να συνειδητοποιήσουμε εκ των υστέρων ότι έχουμε ξοδέψει περισσότερα από τις δυνατότητες μας. Καθορίστε εκ των προτέρων τον συνολικό προϋπολογισμό σας και αποφασίστε πόσα μπορείτε και θέλετε να ξοδέψετε σε διάφορες επιμέρους δαπάνες όπως δώρα, προσωπικά ψώνια, τρόφιμα, εξόδους, κλπ.

4. Πολιτική επιστροφών και δωροκουπόνια
Να θυμάστε ότι για αγορές από κατάστημα, η νομοθεσία δεν προβλέπει δικαίωμα επιστροφής ή αλλαγής προϊόντων και ότι αυτό επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος. Κατά συνέπεια, ενημερωθείτε για την πολιτική του καταστήματος για επιστροφές προϊόντων, ειδικά αν πρόκειται για αγορές δώρων για αγαπημένα σας πρόσωπα και για το χρονικό περιθώριο επιστροφών εάν υπάρχει. Σε περίπτωση που θα αγοράσετε δωροκουπόνια, ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται και ρωτήστε για το χρονικό διάστημα που ορίζει το κατάστημα για εξαργύρωση τους από τον αποδέκτη.

5. Αγορές από το διαδίκτυο
Για αγορές από το διαδίκτυο ή εκτός εμπορικού καταστήματος, να ξέρετε από ποιόν αγοράζετε, αναζητώντας βασικές πληροφορίες όπως την επωνυμία, τη γεωγραφική και ηλεκτρονική διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό τηλεφώνου και εγγραφής της εταιρείας. Να θυμάστε ότι για αγορές εκτός εμπορικού καταστήματος, έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε το προϊόν εντός 14 ημερών από την ημέρα αγοράς και να λάβετε πίσω τα χρήματα σας.

6. Παραλαβή προϊόντος
Ελέγξτε το αγαθό και βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στην περιγραφή και στα συμφωνηθέντα. ΠΑΝΤΟΤΕ να ζητάτε και να φυλάτε την απόδειξη αγοράς.


Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εύχεται ολόψυχα Καλές Γιορτές σε όλους.
Διαδικτυακές Αγορές

Αναγραφή τιμών - Οδηγός για επιχειρήσεις

Ασφαλή Έπιπλα - Ασφαλή Παιδιά

Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων

Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων

Τιμές καυσίμων - Συχνές ερωτήσεις

Διαδικτυακή Πύλη

BREXIT