Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε σε συνέδριο για το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ - Βρυξέλλες, 10.12.2014 - 11/12/2014

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε σήμερα ως βασικός ομιλητής σε Συνέδριο για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριος διοργανωτής του Συνεδρίου, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ήταν το Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ.

Ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε την πρόοδο στις ερευνητικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στις διάφορες επιλογές που εξετάζονται για την οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί. Ο Υπουργός ανέδειξε την αγαστή συνεργασία της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε αισιοδοξία για την περαιτέρω ενίσχυσή της. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί και πρέπει, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταστεί ένας νέος ανεξάρτητος διάδρομος εφοδιασμού φυσικού αερίου. Η Κύπρος, υπογράμμισε, αποτελεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αφού σημείωσε ότι αναμένονται θετικά αποτελέσματα και από την Ελλάδα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή στην περαιτέρω ανάδειξη της προοπτικής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ.

Όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι εξετάζονται όλες οι πολιτικά εφικτές επιλογές και προς τούτο έχει ζητηθεί η χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το όραμα της Κύπρου, κατέληξε ο Υπουργός, είναι να καταστεί ένα ενεργειακό κέντρο και να προωθήσει τη γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

-- Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2014