Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός Ενέργειας στις Βρυξέλλες - Συνάντηση με Αντιπρόεδρο Επιτροπής Maroš Šefčovič και συμμετοχή στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ - 10/12/2014

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, είχε χθες το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση κ. Maroš Šefčovič.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την πρόοδο στις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υπογράμμισε ότι η Κύπρος αλλά και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Επιτροπή να υποστηρίξει χρηματοδοτικά τις προσπάθειες της Κύπρου να αξιολογήσει τις διάφορες επιλογές για την οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων της και να προωθήσει ενεργά τη συνεργασία με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, έχει αναπτύξει ενεργό ρόλο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της αγαστής συνεργασίας της με τις γείτονες χώρες, και μπορεί να αποτελέσει πρωταγωνιστή στη συνέχιση του ενεργειακού διαλόγου στην περιοχή. Ο Αντιπρόεδρος Šefčovič αναγνώρισε τη σημαντικότητα των ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και επιβεβαίωσε την πρόθεση της Επιτροπής να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας όπου κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το νέο σύστημα διακυβέρνησης του νέου πλαισίου πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια μέχρι και το 2030. Σε παρέμβασή του, ο κ. Λακκοτρύπης ζήτησε όπως ο βαθμός των διασυνδέσεων, οι τιμές ενέργειας αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον μηχανισμό για την επίτευξη των στόχων για το 2030.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, Συμπεράσματα για την Ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας, στα οποία η Κύπρος διασφάλισε αναφορές στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στην εσωτερική αγορά ενέργειας όσο και στην ανάγκη να σχεδιάζονται ειδικά τεχνικά μέτρα για τα μικρά και απομονωμένα κράτη μέλη.

-----------------------

Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2014