English | Turkçe
Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Κυπριακή ΔημοκρατίαΥπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
Αναζήτηση: Αναζήτηση

Υπουργός > Ομιλίες/Άρθρα/Συνεντεύξεις > Αρχείο Ομιλιών/Άρθρων/Συνεντεύξεων
Αρχείο Ομιλιών/Άρθρων/Συνεντεύξεων

English

PrintPrintΔήλωση Υπουργού Εμπορίου για τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου
Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Νεοκλή Συλικιώτη
για τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου

Φίλες – φίλοι δημοσιογράφοι, καλή σας μέρα,

Το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Δευτέρα, 1Οκτωβρίου, ενέκρινε το καταστατικό και ιδρυτικό έγγραφο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, διόρισε τα 4 μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας και εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Εμπορίου να διαβουλευθεί με 3 πρόσωπα για τις θέσεις των 3 εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας. Τα 4 μη εκτελεστικά μέλη είναι:

 • Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουμε ορίσει για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε με την Noble και μέλος της ομάδας εργασίας που ορίσαμε για τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση.
 • Ανδρέας Ζαχαριάδης, Βοηθός Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με την Noble.
 • Νίκος Παπαευσταθίου, έγκριτος νομικός, Διευθύνων Συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαευσταθίου, για 2 συνεχείς θητείες, από το 2000- 2006, διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
 • Χρίστος Ευθυβούλου, Ανώτερος Μηχανολόγος Μηχανικός στον Τομέα Έργων στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Ο κ. Ευθυβούλου για 2 συνεχείς θητείες, από το 2005 – 2011, διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου. Σήμερα είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ.

Θα σας δοθεί πλήρες βιογραφικό σημείωμα των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας. Φαίνονται πιο κάτω.

Τα τρία πρόσωπα που εισηγείται το Υπουργικό Συμβούλιο να διαβουλευτούμε μαζί τους για να αναλάβουν τις θέσεις των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στο χώρο τους, με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και πολυετή διευθυντική εμπειρία σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Αυτοί είναι:

 • Ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, διευθυντής της εταιρείας Mott MacDonald και διευθύνων σύμβουλος των διεθνών δραστηριοτήτων Oil, Gas & Petrochemical business της Εταιρείας.
 • Ο κ. Σταύρος Σταύρου, Charter Accountant, Πρόεδρος σήμερα του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών. O κ. Σταύρου εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Διεθνή Όμιλο Εταιρειών Oilinvest (Netherlands) B.V από διάφορα ψηλά αξιώματα.
 • Ο Δρ. Απόστολος Ανδρονίκου, ο οποίος από το 1982 μέχρι σήμερα εργάζεται στην Εταιρεία Lloyd’s Register EMEA Oil & Gas Group, αναλαμβάνοντας διάφορες διευθυντικές θέσεις.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις δύο ημέρες που ακολούθησαν προχωρήσαμε με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες εγγραφής του ονόματος και στη συνέχεια εγγραφής της Εταιρείας στον Έφορο Εταιρειών.

Η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου αποτελεί γεγονός.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο είχα υποσχεθεί πως για όσο βρίσκομαι εδώ θα εργάζομαι για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ελπίδα που γεννήθηκε στο λαό μας του σήμερα και του αύριο, με την ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για να διατηρήσει η Κύπρος την προοπτική μετατροπής της σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας, όπως και το κύρος που απέκτησε διεθνώς σε αυτόν τον τομέα, μέσα από τη συνέχεια στις πολιτικές που ακολουθούμε στα θέματα ενέργειας. Έχουμε φτάσει εδώ ως αποτέλεσμα των εργασιών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων, και έτσι θα συνεχίσουμε, για να μπορεί να ασκεί η κάθε επόμενη Κυβέρνηση σωστά και υπεύθυνα το ρόλο της για την αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι την τελευταία ημέρα που θα προϊσταμαι του Υπουργείου αυτού. Εδώ να αναφέρω ένα παράδειγμα. Η Κυβέρνηση Κληρίδη υπέγραψε το 2003 τη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με την Αίγυπτο, δύο ημέρες αφού έχασε τις προεδρικές εκλογές. Και πολύ ορθά έπραξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις πρώτες συναντήσεις που είχα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα τους ενημέρωσα πως άμεσης προτεραιότητας, γι αυτό και ξεκινούμε με τις αναγκαίες διεργασίες, είναι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Όπως εξήγησα και θα επαναλάβω, αν θέλουμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε το 2019 να έχουμε το Τερματικό Υγροποίησης Φ.Α. για σκοπούς εξαγωγών θα πρέπει άμεσα να συστήσουμε την κρατική εταιρεία.

Όλοι συμφωνήσαμε πως η Κρατική Εταιρεία θα πρέπει να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για να μπορεί να είναι ευέλικτη. Δεν θέλαμε άλλο ένα ημικρατικό οργανισμό.

Αμέσως μετά από αυτές τις συναντήσεις του Απριλίου και του Μαϊου με τα κόμματα, την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και σε συνεννόηση και συνεχή διαβούλευση με την νομική υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα προχωρήσαμε στην διαμόρφωση του Ιδρυτικού και του Καταστατικού Εγγράφου της Εταιρείας. Ενδιάμεσα αυτών των διεργασιών, στις 21 Ιουνίου 2012 ενημέρωσα εκ νέου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για το θέμα αυτό.

Να τονίσω πως σε κάθε μας βήμα χρησιμοποιήσαμε ως πρότυπο το Καταστατικό της Νορβηγικής Εταιρείας Στάτοϊλ, τις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ, και φυσικά ακολουθήσαμε τις νομικές συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα, ότι, δηλαδή, στο δικό μας νομικό σύστημα για την ίδρυση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου ακολουθείται ο περί Εταιρειών Νόμος. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι αρμοδιότητες της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων είναι σύμφωνες με το άρθρο 16(1) του περί υδρογονανθράκων νόμου του 2007. Ενός Νόμου που ενέκρινε η Βουλή. Συνεπώς, ήδη δόθηκε η εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει με τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας.

Επί της ουσίας, να πω ότι, κατά το νορβηγικό μοντέλο όπως ανέφερα, στην Κρατική Εταιρεία δίνουμε όσες αρμοδιότητες και εξουσίες απαιτούνται για να αναλάβει το εμπορικό κομμάτι της αξιοποίησης των κυπριακών υδρογονανθράκων, και με προοπτική βέβαια τη διεθνή δραστηριοποίηση της.

Η Εταιρεία όμως, θα έχει και αυστηρό έλεγχο. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της, σύμφωνα και με ειδική πρόνοια που υπάρχει στο καταστατικό της, θα καταλήγουν σε Ειδικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα συσταθεί με νόμο. Το δε αποθεματικό του Ταμείου θα διατίθεται για:

 1. Την ανατροφοδότηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.
 2. Τη διάθεση ενός ποσοστού στον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό.
 3. Την αποταμίευση ενός ποσοστού ως επένδυση για τις μελλοντικές γενεές των Κυπρίων πολιτών.

Παράλληλα, με αυτές τις διεργασίες να σας πω ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε με τη διαμόρφωση προσχεδίων νομοθεσίας για τη ρύθμιση προς τα ανάντη δίκτυα αγωγών, καθώς και των μονάδων υγροποίησης. Επιπρόσθετα, αναθέσαμε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και προχωρεί η διεξαγωγή ευρύτατης μελέτης που αφορά στην ένταξη των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο ενεργειακό μας σύστημα, την εμπορική αξιοποίηση και διάθεση του στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές, θέματα υποδομών, αλλά και των προοπτικών συνεργιών και συνεργασίας με τις χώρες της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.

Ένα καταληκτικό σχόλιο, στους κατ’ εξακολούθηση εκτελεστές κάθε ελπίδας σε αυτό τον τόπο, σε αυτούς που στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων δεν αφήνουν να ανθίσει τίποτα έχω να πω τα εξής:

 1. Ως Κυβέρνηση δεν ανεχόμαστε και δεν λειτουργούμε στη βάση εκβιασμών.
 2. Για την στελέχωση της Εταιρείας αυτής δεν πρόκειται να μπω σε συνδιαλλαγές όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτήν την Εταιρεία θα πρέπει να την αφήσουμε να λειτουργήσει στα διεθνή πρότυπα και γι αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους διεθνούς αξίας, κύρους και εμπειριών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

ΥΕΒΤ 4/10/2012
Αρχείο Acrobat Reader Ανδρέα Ζαχαριάδη CV.pdf
Αρχείο Acrobat Reader Νίκου Παπαευσταθίου CV.pdf
Αρχείο Acrobat Reader Σόλωνα Κασίνη CV.pdf
Αρχείο Acrobat Reader Χρίστου Ευθυβούλου CV.pdf
Kατεβάστε το Acrobat Reader

© 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού