Ανακοινώσεις


Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, 2015 - 19/11/2015

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, 2015 – 6:30μμ


Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα καταρχάς να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τις ειλικρινείς απολογίες του γιατί άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), η οποία πραγματοποιείται σε μια καθοριστική χρονική στιγμή για τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Συμπίπτει με μια σειρά θετικών εξελίξεων για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες ουσιαστικά επισφραγίζουν την πορεία σταθερότητας και επιβεβαιώνουν τις προοπτικές επιτυχίας που προδιαγράφονται για τη χώρα μας.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών αυτών, έχει, βεβαίως, και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές απαιτητικές οικονομικές συνθήκες. Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν, εργαζόμαστε όλοι συντονισμένα με στόχο τη συστηματική ενίσχυση και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικό κέντρο για τις διεθνείς επιχειρήσεις

Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα πριν από δυόμιση και πλέον χρόνια είναι σε όλους γνωστές. Κανείς δεν ανέμενε ότι η κυπριακή οικονομία από «ασθενής» που ήταν, θα κατέγραφε, σε χρόνο ρεκόρ, τις επιδόσεις προόδου που καταγράφει σήμερα και ότι θα επέστρεφε τόσο νωρίς σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενδεικτικά αναφέρω τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, την πρόσφατη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τις τρέχουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη που ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1.5% για το 2015.

Παράλληλα όμως, να τονίσω ότι γνωρίζουμε καλά πως τίποτα δεν πρέπει ακόμα να θεωρείται δεδομένο. Απαιτείται ακόμα συστηματική προσπάθεια για άμβλυνση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της κυπριακής οικονομίας που είναι η ανεργία, καθώς και για αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το Κράτος μας πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες του, αλλά και πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό για τους ξένους και τους ντόπιους επενδυτές και επιχειρηματίες, πρέπει να συνεχιστούν.

Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που εφαρμόζουμε, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καταγράφηκαν και στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2014, η Κύπρος έχει ανέβει στην κατάταξη για επιχειρηματικό περιβάλλον κατά 13 θέσεις, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες προόδους ανά το παγκόσμιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Στις πολιτικές που εφαρμόσαμε με στόχο την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων, περιλαμβάνονται σειρά φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων, καθώς και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μόνιμης διαμονής εύπορων υπηκόων τρίτων χωρών που οδήγησε σε σημαντικές επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των κατασκευών.

Προωθούμε με συνέπεια και προγραμματισμό αριθμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων τα οποία θα ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας. Αναμφίβολα, έργα όπως το πολυθεματικό καζίνο θέρετρο, οι πολυτελείς μαρίνες και οι αναπτύξεις των γηπέδων γκολφ, η επέκταση του Λιμανιού Λεμεσού, το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η Κύπρος παραμένει σήμερα ένας ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με πέραν των 50 συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας σε ισχύ, με ένα προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με ένα πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθετικό πλαίσιο και, βέβαια, με ένα από τα πιο ελκυστικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί μια μικρή παρένθεση, για να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όλες τις ξένες επιχειρήσεις που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δίνοντας έτσι έμπρακτα ψήφο εμπιστοσύνης στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα μπορούμε να πούμε με αυξημένη αυτοπεποίθηση ότι η αξιοπιστία και η σταθερότητα έχουν επανέλθει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα μας.

Τις ευοίωνες αυτές προοπτικές καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση, ώστε, να μην εκτροχιαστούμε από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι εις γνώσιν μας ότι, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η οικονομία μας πρέπει να παραμένει σε συνεχή τροχιά προσαρμογών, μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων αλλαγών, για να καταφέρουμε η Κύπρος να αναδειχθεί και να διατηρηθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Είναι, ακριβώς, σε αυτό το δύσκολο έργο που χρειαζόμαστε οργανισμούς ευέλικτους και αποτελεσματικούς, όπως ανέκαθεν υπήρξε ο CIPA.

Η συνεργασία με τον CIPA είναι, σε κάθε επίπεδο, άψογη. Αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη, σύμβουλο και επίσημο φορέα σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής που αφορούν τις ξένες επενδύσεις. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και μπορώ να πω ότι μέσα από τις στοχευμένες δραστηριότητές του, αποδεικνύει πως όταν υπάρχει επαγγελματισμός και αποφασιστικότητα υλοποιούνται στόχοι και δημιουργούνται προοπτικές.

Γι’ αυτό κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω, ακόμα μια φορά, την αμέριστη αναγνώριση και εκτίμηση της Κυβέρνησης στο έργο που επιτελεί ο CIPA. Ευχαριστώ, τέλος, δημόσια τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι κατά τη νέα θητεία τους στον Οργανισμό καλούνται να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


Σχετικά Αρχεία:

Xairetismos_YEEBT_CIPA_19_11_15.pdf
Το αρχείο χρειάζεται Acrobat Reader για να ανοίξει (Μέγεθος: 209,02Kb)