Ανακοινώσεις


Η Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ - 04/09/2020

Επίσκεψη Υπουργού σε ΑΗΚ

Πρώτη ενημέρωση από το ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού με έμφαση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, την έλευση του φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των ΑΠΕ και το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) πραγματοποίησε την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας Υπουργού με την ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού, κατά την οποία έτυχε ευρείας ενημέρωσης για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ, αρκετά από τα οποία σχετίζονται αφενός με τη στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα της ενέργειας και αφετέρου με έργα τα οποία θα έχουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ κ. Μιχάλης Κωμοδρόμος παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες του αναπτυξιακού προγράμματος του οργανισμού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον χώρο της ενέργειας στην Κύπρο, με έμφαση τη συμμετοχή στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) για την έλευση του φυσικού αερίου και την προσήλωση στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ανέφερε πως με ανοικτούς ορίζοντες και το βλέμμα στο μέλλον, Διοίκηση και Διεύθυνση της ΑΗΚ προσβλέπουν σε μια ποιοτική και παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την επίτευξη του κοινού στόχου: να δώσουν στην Κύπρο ενέργεια ανάπτυξης και προόδου.

Μεταξύ άλλων, η κα Πηλείδου ενημερώθηκε για την εντατικοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας για την αύξηση των επιπέδων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών, για τα προγράμματα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για τη στρατηγική διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και για το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια σχολικά κτήρια, μία απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Νοεμβρίου που ανατέθηκε στην ΑΗΚ για υλοποίηση.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του στρατηγικού στόχου του Υπουργείου για άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Υπουργός τόνισε ότι η δημιουργία μίας βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας, με οφέλη για τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις.

Την Υπουργό συνόδευσε στα γραφεία της ΑΗΚ ο νέος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις της Υπουργού με την ηγεσία της ΑΗΚ, όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς τα καίρια ζητήματα.