Κυπριακή Δημοκρατία
Υπηρεσία Εμπορίου


Εμπορικά Κέντρα, Στρατηγικός Προγραμματισμός και Δημόσιες Σχέσεις
Export Helpdesk - Υποστήριξη προς κύπριους εξαγωγείς


Η συνεχής προώθηση και ενδυνάμωση των εξαγωγικών επιδόσεων της Κύπρου και κατά συνέπεια η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κυπριακών επιχειρήσεων αποτελεί πάγια και διαχρονική επιδίωξη του Υπουργείου. Επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση και λειτουργία της υπηρεσίας του Export Helpdesk φιλοδοξεί να προσφέρει και να προσθέσει ακόμα ένα εργαλείο στην διάθεση του Κύπριου εξαγωγέα στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλεται για περαιτέρω διείσδυση των εξαγωγών Κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η βέλτιστη αξιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις το κράτος εντός και εκτός Κύπρου (π.χ. μέσω των Εμπορικών Κέντρων που λειτουργούν στο εξωτερικό) μέσω της υιοθέτησης μιας απλής διαδικασίας ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται. Στόχος είναι όπως η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής αυξήσει τις πιθανότητες των Κυπριακών επιχειρήσεων να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς ξένους αγοραστές.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας στην οποία λαμβάνουν μέρος οι τρείς εμπλεκόμενες πλευρές δηλαδή το Υπουργείο, το Εμπορικό Κέντρο στο εξωτερικό και ο αιτητής. Μέσα από την επικοινωνία αυτή δημιουργείται κατ’ αρχάς το προφίλ του αιτητή ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσονται διάφορες απόψεις σε σχέση με το υπό εξαγωγή προϊόν ή υπηρεσία, τις παραμέτρους εμπορίας του στην ξένη αγορά καθώς και το είδος/κατηγορία αγοραστών που θα πρέπει να προσεγγιστούν από το Εμπορικό Κέντρο. Με αυτά τα δεδομένα καταρτίζεται ένας τελικός κατάλογος με επιλεγμένους δυνητικούς αγοραστές με τους οποίους ο Κύπριος εξαγωγέας καλείται να επικοινωνήσει κατευθείαν κάνοντας αναφορά στην σχετική επαφή που προηγήθηκε από το Εμπορικό Κέντρο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και που επιβάλλει την φυσική παρουσία του αιτητή στην συγκεκριμένη χώρα τότε το Εμπορικό Κέντρο προχωρά στην διευθέτηση συναντήσεων με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών.

Το Export Help Desk μπορεί να εξυπηρετήσει τις Κυπριακές εταιρείες μέσω της διαμεσολάβησης που πραγματοποιεί μεταξύ των Κυπριακών εταιρειών και των Εμπορικών Κέντρων που λειτουργεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις πιο κάτω χώρες:


1.Αθήνα, (καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία)
2.Βαρσοβία (καλύπτει Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία)
3.Βερολίνο (καλύπτει Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία)
4.Βηρυτός (καλύπτει Λίβανο, Συρία)
5.Βιέννη (καλύπτει Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία)
6.Κάιρο (Αίγυπτο, Ιορδανία)
7.Λονδίνο (καλύπτει Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία)
8.Μόσχα (καλύπτει Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν)
9.Ντουμπάι, (καλύπτει Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ)
10.Νέα Υόρκη (καλύπτει ΗΠΑ, Καναδά)
11.Παρίσι (καλύπτει Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία)
12.Πεκίνο (καλύπτει Κίνα)
13.Τελ Αβίβ (καλύπτει Ισραήλ, Παλαιστίνη)
14.Τεχεράνη (καλύπτει Ιράν, Πακιστάν)


Το EHD εξυπηρετεί τις εταιρείες που εξάγουν Κυπριακά προϊόντα και Υπηρεσίες ενώ εξαιρούνται οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα για επανεξαγωγή χωρίς καμία μεταποίηση στην Κύπρο.


Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενες Κυπριακές επιχειρήσεις που εξάγουν Κυπριακά προιόντα και υπηρεσίες μπορούν να αποταθούν στο Export Help Desk στο τηλέφωνο 22867118, να συμπληρώσουν το πιο κάτω έντυπο και το αποστείλουν ηλεκτρονικά στις πιο κάτω διευθύνσεις: epitsillidou@mcit.gov.cy, gzaris@meci.gov.cy, lkarkoti@mcit.gov.cy.

Οι επιχειρήσεις πριν αποταθούν στο Export Help Desk θα πρέπει να προβούν σε προκαταρτική μελέτη όσον αφορά τις προοπτικές εξαγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών τους σε σχέση με την ετοιμότητα τους για εξαγωγή.

Παρακαλείσθε όπως πατήσετ εδώ για το έντυπο αίτησης.


Χρήσιμος σύνδεσμος για εξαγωγείς

Market Access Database of the European Union
(περιέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε ξένες αγορές)Στοιχεία Επικοινωνίας:

Προϊστάμενος Κλάδου:

Ελένη Πιτσιλλίδου - Ανώτερη Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας
Αρ. Γραφείου: 109, Όροφος: 1ος
Τηλ: 22867155,
Φαξ: 22 304924
email: epitsillidou@meci.gov.cyΠροσωπικό Κλάδου:Λένια Καρκώτη - Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας 1ης Τάξης
Αρ. Γραφείου: 113, Όροφος: 1ος
Τηλ: 22867118,
Φαξ: 22304924
Email:lkarkoti@meci.gov.cy

Γιώργος Ζαρής - Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας
Αρ. Γραφείου: 208, Όροφος: 2ος
Τηλ: 22867311
Φαξ: 22304924
Email: gzaris@meci.gov.cy


No documents foundΥπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Εμπορίου

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

CIPA - Cyprus Investment Promotion Agency

Access2Markets (χρήσιμες πληροφορίες για εξαγωγείς)

Δικτυακή πύλη

Κάν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσε με

Γενικό Λογιστήριο - Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων - eProcurement

ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ

Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ ( banner)